Federació Don Bosco
#SomFedeEls nostres inicis
En els primers anys de la década dels anys 70, alguns dels centres i associacions, hui federats, van començar la seua tasca educativa treballant, primer amb col·lectius juvenils i més tard ampliant el seu camp d’intervenció cap a programes d’infància.
Quasi vint anys després, aquestos centres i associacions van tindre la necessitat d’una major coordinació a nivell autonòmic per tal de potenciar les accions locals, el treball en xarxa i l’impacte social de la seua amplia labor educativa amb xiquetes/es i joves.
D’aquesta manera, en 1988, es va fundar la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de la Comunitat Valenciana, una entitat d’eduació en el temps lliure de àmbit autonòmic i sense ànim de lucre, que fonamenta el seu estil educatiu en la Proposta Educativa dels Oratoris i Centres Juvenils Salesians i en els valors del voluntariat.
Tal i com s’estableix als estatuts, la missió de la Federació Don Bosco es fonamenta en la promoció social i integral dels xiquets/es, adolescents i joves de la Comunitat Valenciana, desenvolupant accions educatives fonamentades en procediments d’animació sociocultural. Així mateix, la Federació Don Bosco entén que la seua acció educativa s’enmarca dins del camp de la prevenció, desenvolupant polítiques juvenils i participant coordinadament amb totes les institucions i entitats que conflueixen en el seu camp d’acció amb la infància i la joventut.
Per aquest motiu, el nostre principal sector d’intervenció, com a entitat, és el de la infància i la joventut fent especial presència i esforç en les realitats amb indicadors clars de risc d’exclusió social
Una realitat i un somni compartits
‘Més de 30 anys d’activitat de la Federació donen lloc a moltes experiències, trobades i assoliments, però l’important és que hui dia continuem sent una entitat al servei dels centres juvenils salesians i de cadascuna de les persones que integra aquests centres perquè, el nostre somni compartit d’un futur més respectuós, més integrador i més compromés, es complisca.
L’Assemblea i Serveis Tècnics de la Federació Don Bosco, els Centres Federats, les entitats amb les quals treballem en xarxa i tota aquella persona que se suma a aquest somni fan possible la nostra Federació hui i cada dia. Gràcies a totes.’
Destinataris/es
Voluntaris/es
Entitats
En quines àrees treballa la Federació Don Bosco?
La Federació Don Bosco porta 30 anys promovent el treball continuat per i per als i les joves que més ho necessiten y que compten amb majors problemes d’integració social.
La Federació Don Bosco i totes les seues entitats locals han sabut adaptar-se als nous temps, ampliant els seus camps d’actuació, obtenint una major cobertura social, integrant-se en les xarxes socials, etc.
Amb aquest objectiu, la Federació es constitueix per a aquest curs en les següents àrees de treball:
- Presidència i Institucional
- Vicepresidència
- Secretaria
- Tresoreria
- Pastoral juvenil
- Comunicació
- Equitat
- Formació
- Infància
- Inclusió Social
- Joventut
- Medi Ambient
- Salut
- Adolescència
Més sobre la Federació Don Bosco
...com a punt de plataformes socials de participació juvenil
En un momento social en el cual se habla tanto de una crisis de la participación juvenil, los centros y asociaciones juveniles Don Bosco apuestan por una propuesta social continuada y a largo plazo, basada en cinco pilares fundamentales:
- El protagonismo juvenil: jóvenes responsables capaces de aportar su tiempo y esfuerzo a trabajar por otros niños y jóvenes. Jóvenes trabajando por una sociedad más justa y solidaria.
- Propuestas y ambientes ricos en valores: programas, actividades y acciones que aportan alternativas socioculturales y educativas de ocupación del tiempo libre.
- Atención a las nuevas necesidades y demandas juveniles predominantes: las acciones e intervenciones de las entidades locales son el resultado de análisis de la realidad previos detectando potencialidades y necesidades de los diferentes colectivos.
- La aplicación y el uso de las nuevas tecnologías para la canalización de la información juvenil.
- La intervención educativa desde la infancia y pre-adolescencia, promoviendo así una cultura de la participación profundamente asumida y madurada.
...en red con las entidades de voluntariado social
...como punto de referencia del asociacionismo
- Presencia activa en los Consejos locales, autonómico y estatal de nuestras entidades.
- Favorecedoras y potenciadoras del trabajo en red con las diferentes entidades implicadas en la zona o ámbito de acción.